Dodaci prehrani

Dodaci prehrani

Što su dodaci prehrani? Jesu li sigurni? Što znači kvalitetan dodatak prehrani? Donosimo pregled osnovnih informacija o ovoj temi.

Ubrzani tempo suvremenog života, stres, manjak odmora i neuravnotežena prehrana postaju danas sve češći dio naše svakodnevice, koji pogoduje neravnoteži za naš život neophodnih tvari u našem tijelu. Kako bismo to spriječili i očuvali naše zdravlje, poželjno je posegnuti za dodatnom pomoći u obliku različitih dodataka prehrani.

Što su dodaci prehrani?

Kao što sam naziv govori, dodaci prehrani su proizvodi koje uzimamo kao nadopunu našoj uobičajenoj prehrani. U sebi sadrže jednake tvari koje unosimo prehranom poput hranjivih tvari (vitamina i minerala), te drugih tvari (aminokiseline, masti i vlakna, biljni ekstrakti, alge, pčelinji proizvodi, mikroorganizmi)  koje mogu imati hranjivi ili fiziološki učinak.

Mogu biti prirodnog porijekla (biljnog ili životinjskog), ili sintetizirani. Općenito se oni prirodni smatraju boljim s obzirom da naše tijelo lakše „prima“ hranjive tvari iz prirodnih izvora.

Kako odabrati dodatak prehrani?

Za prodaju ovih proizvoda nije nužan liječnički recept, stoga je uloga ljekarnika kao najdostupnijeg zdravstvenog djelatnika, ključna pri savjetovanju i usmjeravanju pacijenata na njihov odabir. Ovo je od iznimne važnosti, jer unatoč slobodnoj prodaji, njihova primjena nije uvijek bezazlena te mora odgovarati stanju pacijenta, bolesti te posljedično i lijekovima koje koristi u terapiji, prehrani, tjelovježbi i slično.

U  ljekarnama je moguće izvršiti i testiranje kojim se može utvrditi kojih tvari (nutrijenata) u našem organizmu najviše nedostaje te ovisno o rezultatima, u suradnji s Vašim ljekarnikom odabrati koji bi proizvodi za Vas bili najbolji i najučinkovitiji izbor.

U svakom slučaju, uvijek treba imati na umu da savjetovanje sa stručnom osobom ima ogromnu prednost pred samostalnim odabirom proizvoda, nerijetko temeljenim na internetskim sadržajima, reklamama, preporukama susjeda i obilju drugih informacija kojima smo danas preplavljeni.

Da li dodaci prehrani sigurni i bezazleni?

Većina čitatelja bi odgovorila potvrdno na navedeno pitanje. To nije do kraja točno. Oprez je u prvom redu nužan jer njihova primjena može pojačati ili smanjiti djelovanje nekog lijeka. Navest ćemo dosta čest primjer iz prakse. Većina pacijenata starije životne dobi koristi lijekove protiv zgrušavanja krvi. U tom slučaju, nikako nije preporučljivo uzimati i dodatke prehrane na bazi ginkga (jer potiču cirkulaciju i mogu povećati rizik od krvarenja).

Česta je zabluda i da prirodni dodaci prehrane ne mogu biti štetni baš zato što su prirodni. Gospina trava (kantarion),  kao prirodni antidepresiv, može imati iznimno jak i nepovoljan učinak na djelovanje brojnih skupina lijekova, stoga je za njenu upotrebu svakako poželjno posavjetovati se s Vašim ljekarnikom ili liječnikom.

Ukratko, dodaci prehrane jesu sigurni i bezazleni, ali isključivo ako im je upotreba odgovorna i prilagođena!

Razlikuju li se od lijekova?

Dodaci prehrani su na tržištu prisutni u različitim oblicima poput:

  • Dozirnih oblika (primjerice kapsule, pastile, tablete, kapi),
  • Ostalih oblika (prah, granule, sirupi i slično)

Kupci ih mogu  prepoznati jer na sebi moraju nužno nositi oznaku „dodatak prehrani“.

Iako po svom obliku često  podsjećaju na lijekove, oni su zasebna kategorija proizvoda.  Lijekovi se uzimaju za ublažavanje simptoma, liječenje bolesti ili kao prevencija, dok je jedina svrha dodataka prehrani pružiti tijelu dodatne hranjive tvari.

 

Zakonska regulativa i tržište

Zanimljivo je da dodaci prehrani regulatorno pripadaju kategoriji hrane, što im otvara jednostavniji put na tržište, jer hrana podliježe nešto slabijim i blažim zahtjevima kvalitete u odnosu na lijekove.

Bez obzira na to, nema razloga za brigu jer sve bitne karakteristike proizvoda kao što su: sastav (dozvoljene tvari), neke preporučene doze, izgled deklaracije, tvrdnje, su zakonski definirane i proizvođači ih se moraju pridržavati ukoliko žele svoj proizvod na tržištu.

Ključan korak prije puštanja gotovog proizvoda na tržište je i potvrda njegove zdravstvene ispravnosti. Zdravstveno ispravan proizvod je prikladan za konzumaciju te ne sadrži štetne tvari u količinama koje bi mogle ugroziti ljudsko zdravlje. Možemo pobliže objasniti na primjeru. Kupili ste pastile za grlo na bazi propolisa, ili matičnu mliječ za jačanje imuniteta. Spomenuti pčelinji proizvodi su podložni rastu bakterija, a upravo potvrda zdravstvene ispravnosti Vam garantira da je proizvod prije nego je došao u Vaše ruke, prošao ispitivanje na bakterijske kontaminacije, stoga je siguran i nema brige da će ugroziti Vaše zdravlje.

Zadnja ali jednako važna je i kontrola količine aktivnih sastojaka u proizvodu. Ako su nedostatne, dodatak prehrane gubi svoju svrhu, dakle učinkovitost i djelotvornost.

 

Kako osigurati kvalitetu proizvoda?

Nužno je od strane proizvođača prije svega osigurati sirovine visoke kvalitete, jer na taj način čuva kvalitetu gotovog pripravka, a time i njegovo djelovanje, sigurnost, čistoću i učinkovitost. Kako bi to ostvarili, proizvođači moraju strogo voditi brigu o:

  • pouzdanosti dobavljača sirovine
  • dokumentaciji sirovine (certifikatu analize/specifikaciji)
  • analitičkom ispitivanju sirovine

 

Ukratko, dokumentacija sirovine mora zadovoljiti određene parametre i kriterije (specifikaciju).

No, nije dovoljno oslanjati se isključivo na pregled dokumentacije o sirovini.

Nužno je odraditi i analitičko ispitivanje, kako bi bili sigurni da sirovina uistinu odgovara svemu navedenom u dokumentaciji.

Sirovine nisu jedini faktor koji može utjecati na kvalitetu proizvoda. U pitanju može biti i pogreška u proizvodnji ili u rijetkim slučajevima neodgovarajućoj zdravstvenoj ispravnosti. Uvijek treba imati na umu da u slučaju bilo kakvih sumnji u kvalitetu ili ispravnost, nužno je čim prije vratiti proizvod na prodajno mjesto i posavjetovati se sa stručnom osobom, najčešće Vašim ljekarnikom.

 

Deklaracije i tvrdnje

Spomenuli smo da je izgled deklaracije dodataka prehrani zakonski definiran te nužno sadrži podatke poput količine aktivnih sastojaka (i preporučene dnevne doze), popisa pomoćnih tvari, načina primjene, uvjeta čuvanja, napomene i upozorenja, podatke o proizvođaču i slično.

No, najvažniji i najinteresantniji dio deklaracija koji najviše privlači kupce čine tvrdnje (prehrambene i zdravstvene) jer navode prednosti pripravka, „prodaju proizvod“ te informiraju zašto je njegova primjena korisna te kako povoljno djeluje na zdravlje.

Kako to otprilike izgleda i po čemu se prehrambene i zdravstvene tvrdnje razlikuju, možemo prikazati na primjeru Vitamina C:

  • Prehrambena tvrdnja: Izvor Vitamina C
  • Zdravstvena tvrdnja: Vitamin C potiče sintezu kolagena

Dakle, prehrambena tvrdnja navodi izvor tvari (ili prehrambena svojstva), a zdravstvena obrazlaže na koji način sastojak utječe na naše zdravlje.

Svakako je nužno naglasiti da tvrdnje nikako ne smiju sugerirati da proizvod ima svojstva prevencije, terapije i liječenja. Ta uloga ipak ostaje lijekovima.

 

Literatura:

  1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK279425/
  2. https://repozitorij.pharma.unizg.hr/islandora/object/pharma%3A49/datastream/PDF/view  
  3.  https://www.vasezdravlje.com/hrana-i-zdravlje/dodaci-prehrani-sto-sve-trebate-znati#Naglasak-je-na-kvaliteti
  4. Pravilnik o dodacima prehrani
  5. http://www.efsa.europa.eu/en/topics/topic/food-supplements  
  6.  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4305087/
  7. https://www.fda.gov/food/guidance-regulation-food-and-dietary-supplements/hazard-analysis-critical-control-point-haccp
  8.  https://www.hzjz.hr/sluzba-zdravstvena-ekologija/odjel-za-zdravstvenu-ispravnost-hrane/
  9.  https://repozitorij.pharma.unizg.hr/islandora/object/pharma%3A65/datastream/PDF/view
  10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/28641462
  11. http://www.festacropak.hr/UserFiles/file/ambalaza/festacropak/2013/prez/07%20pollak%20PREH%20I%20ZDR%20TVR-LP_RV.pdf