Masna jetra - zašto je opasna ?

Masna jetra - zašto je opasna ?

Kako preokrenuti štetne navike i vratiti zdravlje jetre?

Masna jetra je čest problem koji se javlja kod mnogih ljudi, a može biti uzrokovana različitim faktorima, uključujući prehranu, nedostatak tjelesne aktivnosti i genetske predispozicije. Zašto je  masna jetra problem za organizam - nije jednako učinkovita u uklanjanju štetnih tvari kao zdrava jetra.

Kako biste prepoznali simptome masne jetre, obratite pozornost na umor i slabost, lagane bolove u središtu ili ispod desnog rebrenog luka, povišene jetrene enzime te povišeni kolesterol i/ili trigliceride u laboratorijskim nalazima. U fazi upale moguća je pojava gubitka apetita, mučnine i povraćanja, umjerene do jake boli u abdomenu te žutih bjeloočnica i kože. Stoga, vrlo je važno redovito odlaziti na liječničke preglede kako biste prepoznali znakove bolesti i spriječili daljnje komplikacije.

Ako ste dijagnosticirani s masnom jetrom, postoji nekoliko mjera koje možete poduzeti za liječenje bolesti. Pravilna prehrana, smanjenje tjelesne mase, liječenje poremećaja probave, i drugi oblici terapije obično dovode do oporavka.

Srećom, masna jetra je stanje koje se može izliječiti ako se prepozna na vrijeme i pruži liječnički savjet i pomoć. Općenito, prognoza je dobra s rijetkim pogoršanjima bolesti. Zato ne čekajte, reagirajte na vrijeme i pobrinite se za zdravlje svoje jetre!

 

Jedan od najpopularnijih dodataka prehrani za masnu jetru je silimarin, aktivni sastojak biljke sikavice (Silybum marianum). Silimarin ima antioksidativna svojstva i može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja uzrokovanih toksinima i drugim štetnim tvarima. Fitosomalni oblik silimarina ima prednost u boljoj apsorpciji u organizmu, što znači da se veća količina aktivnog sastojka može iskoristiti za poboljšanje zdravlja jetre.

 

Drugi važan dodatak prehrani za masnu jetru je glutation, antioksidans koji se prirodno nalazi u tijelu. Glutation pomaže u detoksikaciji jetre i smanjenju upale, što može pomoći u sprečavanju oštećenja jetre. Kolin je također važan nutrijent za zdravlje jetre, jer pomaže u metabolizmu masti i smanjenju nakupljanja masti u jetri.

 

Vitamin E je još jedan antioksidans koji može pomoći u zaštiti jetre od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima. Također može pomoći u smanjenju upale i poboljšanju funkcije jetre.

 

Uzimanje dodataka prehrani za masnu jetru može biti korisno, ali važno je napomenuti da ne bi trebali biti zamjena za zdravu prehranu i tjelesnu aktivnost. Također je važno konzultirati se s liječnikom ili ljekarnikom prije uzimanja bilo kojeg dodatka prehrani, posebno ako imate postojeće zdravstvene probleme ili uzimate lijekove.

 

Ukratko, silimarin u fitosomalnom obliku, glutation, kolin i vitamin E su neki od najboljih dodataka prehrani za masnu jetru. Uz pravilnu prehranu i tjelesnu aktivnost, ovi dodaci prehrani mogu pomoći u poboljšanju zdravlja jetre i smanjenju rizika od ozbiljnijih zdravstvenih problema.