Suplementacija željezom

Suplementacija željezom

Pregled o suplementaciji željezom s odgovorom na pitanja u kojem obliku, dozi i za koju indikaciju.

O željezu…

Željezo je esencijalni mineral kojeg dobivamo unosom hrane, ponajprije mesa i zelenog lisnatog povrća, ali katkad i unosom hrane obogaćene željezom poput žitnih pahuljica. Posebice bogati izvori željeza su jetra i crveno meso domaćih životinja te meso divljači, zatim školjke i čokolada s povećanim udjelom kakaovca. Vegetarijanci i vegani su ponekad u nezavidnoj poziciji s obzirom da se željezo podrijetlom iz životinjskog izvora, tzv. hemsko željezo, značajno bolje apsorbira iz probavnog trakta, što ne znači da isto nije moguće nadoknaditi suhim voćem i povećanim unosom mahunarki, orašastih plodova i tofua. Dostatan unos željeza može se ostvariti suplementacijom dodacima prehrani koji sadrže spojeve željeza, pritom je važno da Vašem pružatelju zdravstvene skrbi naglasite da ste vegetarijanac ili vegan kako zabunom ne bi došlo do povrede Vaših navika.

Željezo u našem organizmu ima brojne uloge, možemo ga pronaći u svakoj stanici našeg organizma, a ključno je za procese disanja i opskrbljivanja organizma kisikom. Brojni enzimi u našem tijelu ovise o željezu, primjerice detoksikacijski enzimu koji uklanjaju štetne tvari iz našeg organizma, kao i enzimi potrebni za sintezu važnih bioloških molekula. Stoga ne iznenađuje da željezo omogućava normalan rast i neurološki razvoj djece, te da je usko vezano za rad imunološkog sustava pa se uz deficit željeza često javlja smanjena aktivnost imunološkog sustava koja vodi do drugih zdravstvenih problema, npr. učestalih infekcija.

 

Deficit ili anemija?

Deficit željeza je najčešći nedostatak minerala uzimajući u obzir cjelovitu ljudsku populaciju, dok je anemija uzrokovana nedostatkom željeza najčešći hematološki problem, a smatra se jednim od deset vodećih uzroka nastanka bolesti. Anemija uzorkovana nedostatkom željeza, odnosno sideropenična anemija, ozbiljno je zdravstveno stanje koje zahtjeva praćenje liječnika, laboratorijske kontrole i liječenje visokim dozama željeza. Takvu anemiju karakterizira smanjenje hemoglobina – proteina koji pomoću željeza prenosi kisik krvlju. Stanje deficita željeza prethodi razvoju anemije, te se u stadiju deficita može korigirati samoliječenjem, odnosno upotrebom suplemenata sa željezom. Kako je kod deficita i anemije riječ o istoj bolesti, ali različitog stadija, mogu se očekivati jednaki simptomi koji se pogoršavaju sa stupnjem razvoja bolesti. Najčešće se očituju simptomi poput neobjašnjivog umora, uspuhanosti, bljedoće, slabe periferne cirkulacije (hladnoća ruku i stopala), vrtoglavice, glavobolje itd. Već kod blažih oblika deficita, kod kojih laboratorijski nalaz isključuje o željezu ovisnu anemiju, dolazi do smanjenja radne učinkovitosti i produktivnosti, što je osobito značajno u današnjem ubrzanom tempu života.

 

Tko ima potrebu za suplementima sa željezom?

Više medicinskih stanja je povezano s deficitom željeza, često je riječ o bolestima probavnog trakta koje ometaju apsorpciju željeza uzetog hranom, zatim obilna krvarenja, bilo menstrualna krvarenja u žena reproduktivne dobi ili druga krvarenja, najčešće iz probavnog trakta. Jedan od simptoma deficita željeza kod mlađih žena su upravo obilna menstrualna krvarenja, koja dodatno iscrpljuju tjelesne zalihe željeza. Kako se većina željeza u organizmu nalazi u krvi u obliku hemoglobina, željezo izgubljeno krvarenjem mora se nadoknaditi prehranom ili po potrebi suplementacijom. Učestalim darivateljima krvi također se preporuča suplementacija željezom radi bržeg oporavka, ako deficit željeza ne mogu nadoknaditi uravnoteženom prehranom.

Suplementacija željezom trudnica i žena koje planiraju trudnoću smatra se standardom dobre medicinske prakse diljem svijeta zahvaljujući Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji. Anemija zbog nedostatka željeza može dovesti do manje porođajne mase novorođenčadi, slabijeg kognitivnog i psihomotornog razvoja te manjoj otpornosti na infekcije. Trudnice su osobito ugrožene za vrijeme trudnoće i poslije poroda jer su njihove potrebe za željezom povećane, moraju ga unositi za sebe i dijete. Željezo je gotovo uvijek dio multivitaminsko-mineralnih preparata namijenjenih za trudnice, no treba imati na umu da isti sadrže dostanu količinu željeza za zdrave pojedince, a ne za osobe koje su prethodno bile u stanju deficita željeza. Folna kiselina je osobito važan vitamin B skupine za trudnice, ponajviše zato što sprječava nastanak poteškoća u ranoj fazi razvoja djeteta. Suplementacija folnom kiselinom se preporuča i prije začeća, a osobito su prigodne formulacije koje sadrže folnu kiselinu i željezo, kako bi pri začeću majke imale dostatne zalihe željeza u organizmu.  

Kod osoba starije populacije često se javlja deficit željeza zbog smanjene kiselosti želuca, koja onemogućuje apsorpciju željeza, a osobito su ugroženi pojedinci koji uzimaju lijekova za smanjenje kiselosti želuca više od 10 godina. Kronične upale također mogu dovesti do manjka željeza jer je jedna od urođenih strategija organizma u borbi protiv patogenih organizama smanjivanje dostupnosti željeza u krvi.  Zanimljivo je da je niska razina željeza u krvi povezana s ozbiljnijim oblicima bolesti uzrokovane SARS-CoV-2 virusom (COVID).

Suplementacija željezom pomaže kod napadaja zadržavanja daha, koji se kod djece najčešće javljaju od 2. do 8. godine života. Željezo uzeto oralnim putem smanjuje učestalost i jačinu napadaja. Nadalje, željezo pomaže kod sindroma nemirnih nogu, umanjuje osjećaj nemira kod osoba koje boluju od ovog sindroma, a učinak je usporediv s agonistima dopamina, koji često imaju ozbiljne nuspojave. U novije vrijeme željezo se povezuje s poremećajem s nedostatkom pažnje i hiperaktivnošću (ADHD), suplementacija željezom može pomoći, ali samo kod onih pacijenata koji imaju deficit ili anemiju uzrokovanu nedostatkom željeza. Također, jedna od novijih indikacija za suplementaciju željezom je kašalj uzrokovan ACE inhibitornima, često upotrebljavanim lijekovima za snižavanje krvnog tlaka.

 

 

Koje željezo uzeti?

Željezo u dodacima prehrani možemo naći u obliku soli željeza ili u hemskom obliku (vezano za biološke molekule). Hemsko željezo može doći pročišćeno ili u obliku praha odmašćenih iznutrica, što se smatra najiskoristivijim oblikom željeza jer organizam prepoznaje biološke molekule pa se najviše željeza apsorbira iz takvog oblika. Nehemsko željezo  se u značajno manjoj mjeri apsorbira što se nadoknađuje većim dozama soli željeza. Uzimanje takvih soli se preporuča na prazan želudac jer hrana ometa apsorpciju željeza. Osobito su problematične žitarice, kava, čaj i čokolada jer sadrže tvari zbog kojih organizmu uzeto željezo postaje nedostupno. Konzumiranje takvih namirnica, ali i drugih minerala u obliku suplemenata, treba vremenski odvojiti od uzimanja suplemenata sa željezom. Ne vezano za oblik, soli željeza uzrokuju tipične nuspojave zbog kojih kažemo da željezo „teško pada na želudac“, a to su mučnina, zatvor i nelagoda vezana za probavni sustav. Isto je moguće izbjeći uzimanjem suplemenata zajedno s hranom, ali to pak smanjuje učinkovitost nadomještanja željeza u organizmu. Pri tome, prednost treba dati solima željeza s organskim kiselinama ili aminokiselinama, poput željezo citrata ili bisglicinata, jer je njihova apsorpcija značajno bolja ako se uzimaju uz hranu. Formulacije željeza nove generacije, poput sukrasomijalnog željeza, omogućuju uzimanje željeza uz hranu bez smanjenja apsorpcije. Tako formulirane čestice sa solima željeza, obavijene ovojnicom koja nalikuje membrani naših stanica, izbjegavaju zasićenje transportera zbog kojeg je apsorpcija soli željeza relativno mala, a omogućuju dopremanje željeza bez da uzrokuju za suplementaciju tipične nuspojave. Novija istraživanja ukazuju da pročišćeni laktoferin, proteinski nosač željeza iz mlijeka sisavaca, može poboljšati zalihe željeza kod trudnica. Premda takvi pripravci sadrže malo željeza, djelovanje ostvaruju kombinacijom protuupalnog učinka i mijenjanjem načina na koji organizam iskorištava dostupno željezo iz hrane, ali i zaliha unutar organizma. Laktoferin se koristi kod liječenja novorođenčadi pa ne iznenađuje da se značajno bolje podnosi od soli željeza, dobar je izbor za trudnice te ostale pacijente kod kojih nuspojave ograničavaju suplementaciju spojevima željeza.

 

Sa željezom je potreban oprez!

Željezo nije bezopasno, prevelike količine željeza, veće od onih dostupnih za dnevnu dozu u dodacima prehrani, mogu imate ozbiljne posljedice za zdravlje. Slučajno trovanje željezom je jedno od najčešćih trovanja djece pa je važno voditi računa da djeca nemaju pristup takvim proizvodima. Roditelji ponekad preferiraju elementarno (karbonilno) željezo jer je otapanje takvog željeza ovisno o kiselini u želucu pa slučajna predoziranja nisu moguća. Poseban oprez je potreban kod pacijenata koji uzimaju određene lijekove jer željezo može smanjiti učinkovitost takve terapije, a to su levodopa, levotiroksin, penicilamin, kinolinski uroantiseptici te tetraciklinski antibiotici. 

 

 

Literatura:

  • Abu Hashim H, Foda O, Ghayaty E. Lactoferrin or ferrous salts for iron deficiency anemia in pregnancy: A meta-analysis of randomized trials. Eur J Obstet Gynecol Reprod Biol. 2017 Dec;219:45-52. doi: 10.1016/j.ejogrb.2017.10.003. 
  • Cochrane Database of Systematic Reviews:
  • Gómez-Ramírez S, Brilli E, Tarantino G, Muñoz M. Sucrosomial® Iron: A New Generation Iron for Improving Oral Supplementation. Pharmaceuticals (Basel). 2018 Oct 4;11(4):97. doi: 10.3390/ph11040097.
  • Konofal E, Lecendreux M, Deron J, Marchand M, Cortese S, Zaïm M, Mouren MC, Arnulf I. Effects of iron supplementation on attention deficit hyperactivity disorder in children. Pediatr Neurol. 2008 Jan;38(1):20-6. doi: 10.1016/j.pediatrneurol.2007.08.014.
  • https://www.rxlist.com/iron/supplements.htm
  • U.S. Department of Health & Human Services: National Institutes of Health - Office of Dietary Supplements – Iron (https://ods.od.nih.gov/factsheets/Iron-Consumer/)
  • WHO Integrated Management of Pregnancy and Childbirth Care: The Standards for maternal and neonatal care -  Iron and folate supplementation (https://www.who.int/reproductivehealth/publications/maternal_perinatal_health/iron_folate_supplementation.pdf)
  • Zhao K, Huang J, Dai D, Feng Y, Liu L, Nie S. Serum Iron Level as a Potential Predictor of Coronavirus Disease 2019 Severity and Mortality: A Retrospective Study. Open Forum Infect Dis. 2020 Jun 21;7(7):ofaa250. doi: 10.1093/ofid/ofaa250.